sunnuntai 15. kesäkuuta 2014

Tuloksia terveysrintamalta

Kevään kuluessa olemme teettäneet erinäisiä terveystutkimuksia suunniteltujen pentueittemme emo-ehdokkaille ja iloksemme kaikki tutkimustulokset ovat olleet erinomaiset!

Sohvin lonkat kuvattiin maaliskuussa ja tuloksena oli B/A eli Sohvi ei kärsi lonkkaniveldysplasiasta. Ronja kävi niin ikään lonkkakuvauksissa saaden saman tuloksen kuin Sohvi. Samalla käynnillä peilattiin myös Ronjan silmät ja neidillä todettiin kummassakin silmässä muutamia PPM-rihmoja, mutta muutoin silmät olivat puhtaat. PRA-geenitestin tulos Ronjan osalta tuli tällä viikolla ja oli odotetusti normaali eli Ronja ei kanna tälle sairaudelle altistavaa geeniä. Tällä viikolla tuli myös loput Millin kilpirauhastestin tuloksista ja nekin olivat aivan normaalit. Jalostukseen käytettäviltä basenjeiltahan vaaditaan tutkittavaksi veren tyroksiinin ja kilpirauhasta stimuloivan hormonin pitoisuuksien lisäksi myös kilpirauhashormonien vasta-aineet (Tgaa, T4aa ja T3aa).

Alla nähtävissä Millin kilpirauhaspaneeli kokonaisuudessaan. Testituloksia luetaan seuraavasti: S-T4 arvo (Millillä 21) ilmoittaa kokonaistyroksiinin pitoisuuden nanomooleissa per litra. Pitoisuus on normaali silloin kun se on vähintään 17, mutta enintään 53. Basenjeilla pitoisuus on tavallisesti 20 paremmalla puolella ja harvemmin yli 30. S-TSH lukema (Millillä 0,14) ilmoittaa aivolisäkkeen erittämän kilpirauhasta stimuloivan hormonin pitoisuuden veressä nanogrammoissa per millilitra. Pitoisuus on normaali, kun se on alle 0,5. Kokonaistyroksiinin ja kilpirauhasta stimuloivan hormonin suhde tulkitaan normaaliksi silloin kun se on suurempi kuin 30 ( Millillä 150).

(c) Nature's Masterpiece
Vasta-ainetestin tuloksia (alla) luetaan seuraavasti: verestä tulisi löytyä vasta-aineita kilpirauhashormoneille (tyroksiini, trijodityroniini ja tyreoglobuliini) niin pieniä määriä, että vasta-ainetesti on negatiivinen. Millillä kaikki vasta-aineet (T4A, T3A ja TGA) ovat negatiiviset, kuten alla olevasta tulosraportista käy ilmi.

(c) Nature's Masterpiece
Melkoista tiedettä tämä kasvatustyö välillä on, mutta toisaalta on vain rodun parhaaksi, että jalostukseen käytettävät basut tutkitaan huolellisesti perinnöllisten sairauksien minimoimiseksi. Lisää tietoa rodullemme tehtävistä terveystutkimuksista löytyy yhdistyksemme sivuilta osoitteesta www.basenji.fi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti