sunnuntai 12. marraskuuta 2023

Q-pentueemme 2023

Tälle talvelle suunnittelemamme Q-pentue on varmistunut; Lilalta löytyi useampi masuasukki ultraäänitutkimuksessa. 😍 Pentueen ylpeät, samassa taloudessa asuvat vanhemmat ovat Ässä (FI MVA FI JMVA SE MVA EE MVA LV MVA LT MVA BALT MVA EE JMVA Second Soul's Amazing Star) ja Lila (FI KVA-VIC FI MVA SE MVA NO MVA EE MVA LT MVA LT JMVA LV JMVA EE JMVA BALT JMVA LTJV-21 LVJV-21 BALTJV-21 SMM-23 Congo Line Fun Of The Fair).

Ässän ja Lilan yhteispotretti omistajan Tua-Marian ottamana (c) Nature's Masterpiece
 

Ässä on Miikka Tiihosen (kennel Second Soul's) ja meikäläisen Tanskasta tuomamme uroksen Nemon (C.I.B. POHJ MVA NORDIC MVA FI KVA-VIC FI MVA SE MVA NO MVA EE MVA LV MVA LT MVA BALT MVA LT JMVA LV JMVA EE JMVA BALT JMVA LTJV-18 TLNJW-18 TLNW-18 SMM-19 Kimwitu's Crispy 'N Creamy Cupcake) ja Yhdysvalloista tuomani kantanarttuni Gabbyn tyttären Evin ( FI KVA-M FI MVA SMM-17 Nature's Masterpiece Enchanted Libra) loppuvuodesta 3 vuotta täyttävä poika. Ässän omistaja Tua-Maria kuvaa Porin kunkkua seuraavasti:

"Ässä on periaatteiden mies; alkuun on kaikkea vastaan mitä pitäisi tehdä - laittaa kaulapanta, mennä pihalle, leikata kynnet. Antaa kummin nopeasti periksi ja suostuu yhteistyöhön. Ässä on vilkas ja toisinaan aika häsläkin, aina valmis  lähtemään ja tekemään asioita hyvällä mielellä. Mm vesisateessa lenkkeily ei tunnu missään. Ja kaikki pöpeliköt pitäisi rämpiä - siinä missä Lilaa yököttää rämpiä metsäpöpeliköt. Ässä rakastaa ihmisiä ylikaiken, myös vieraita. Olisi vain rapsuteltavana ja sylissä. Ässän kanssa menee mm. näyttelyssä tovi, että rauhoittuu ja malttaa esiintyä kehässä ajoissa. Kotona riittää virtaa ja huilipäivät ei olekaan ässän mieleen, mutta osaa kyllä kotiin rauhoittua niinkuin reissussakin."

Ylpeä Ässä palkintoruusukkeineen (c) Tua-Maria Mattila.

Ari Lehtiön ottama kerrassaan mahtava otos Ässästä maastokisoissa! (c) Ari Lehtiö

Ässä ja isä Nemo ovat parhaita kaveruksia 💕 (c) Tua-Maria Mattila
 

Ässä on terveystestattu Suomen Basenjit ry:n jalostuksen tavoiteohjelman edellyttämien vaatimusten mukaisesti. Herran silmät ovat täysin puhtaat ja kilpirauhastetin tulokset ovat normaalit. Ässä ei kanna Fanconiin eikä testattavissa olevaan PRA:han (etenevään verkkokalvon rappeumaan) liittyviä geenejä. Ässä sen paremmin kuin kumpikaan sen vanhemmista eivät ole kärsineet yliherkkyys- tai allergiaoireista.


Lilan toin Virosta kasvattajakollegaltani Viktoria Kolotseilta elokuussa kolme vuotta sitten ja kuinkas ollakaan Lila pääsi mitä mahtavimpaan sijoituskotiin Tua-Marian perheeseen, josta löytyi rotukavereita! Lilan isä on oman Make It-pentueeni isä Di-Di. Kun Di-Din ja Lilin pentueeseen syntyi vain urospentuja, niin tein Viktorialle pentuvarauksen narttupentuun. Lilan emän puolelta tulee itselleni tuttuja koiria ja koin jakavani Viktorian kanssa varsin samanlaisen kasvatusideologian sekä arvot ja tavoitteet. Ehka tarpeetonta todeta, että Lila on täyttänyt kaikki niin omat kuin Tua-Mariankin odotukset! Tua-Maria kuvaa Lilaa näin:

"Lilahan on laumansa Kuningatar ja oman arvonsa tunteva leidi 😁 Lila on luonteeltaan tiukka, mutta omaa erinomaisen hermorakenteen. Neiti on erittäin rauhallinen niin kotona kuin myös kisa/näyttelypaikalla, eikä siis hötkyile turhia. Lila tykkää myös paljon ihmisistä, mutta ei kumminkaan välttämättä hakeudu ihmisten syliin sen jälkeen, kun on käynyt moikkaamassa kylään tulijat. Oman lauman ihmisten syliin ja kainaloon madame sen sijaan kyllä hakeutuu - kuin myös oman lauman koirien kanssa. Lila hakeutuu toisinaan  ihan omaankin rauhaan ja viihtyy silloin itsekseen. Lilaa ei houkutella mihinkään, vaan pitää päästä yhteisymmärryksen asiasta mikä tehdään. Arvostan Lilaa itse harrstuskoirana sekä kotikoirana todella paljon, on sellainen joka ”seisoo omilla jaloilla”."
 
Lila palkintoruusukkeineen ja pysteineen Tua-Marian ikuistamana (c) Tua-Maria M.

Kuningatar Lila 😍 (c) Tua-Maria Mattila

Yksi monista Lilan pääpotrettikuvista (c) Tua-Maria Mattila

Lila on kuningatar myös maastokisoissa! (c) KV

Ja vielä yksi posetuskuva Lilasta palkintoruusukkeineen (c) Tua-Maria Mattila

 

Lilalla on ollut hyvin perusterve basu kuten sulhasensa Ässäkin, eikä silläkään ole ollut mitään yliherkkyyksiin saati allergioihin viittavia oireita. Ylipäänsä eläinlääkärillä on tarvinnut käydä lähinnä rokotuksisssa, terveystarkastuksessa ja jalostukseen liittyvissä tutkimuksissa. Silmissä neidillä on vain vähäistä PPM:ää, muutoin silmät ovat puhtaat, ja Lilan kilpirauhastestin arvot ovat suorastaan huikean hyvät. Lila kantaa PRA:lle altistavaa geeniä, vaikka ei siihen itse sairastukaan. Jälkeläiset voivat olla emänsä tavoin terveitä kantajia tai tulla isäänsä ja olla kokonaan puhtaita tämän geenimutaation osalta. Ässän tavoin Lila ei kanna Fanconiin liittyviä geenejä. Lilalle tehdyssä sydänkuuntelussa eläinlääkäri ei kuullut sivuääniä ja samalla kertaa tutkitut polvet todettiin myös erittäin terveiksi (0/0 ei luksaatiota).  

Yhdistelmä on luonnollisesti roruyhdistyksemme jalostustoimikunnan suosittelema ja sen sukusiitosaste viiden sukupolven mukaan laskettuna on 0,78 %:a jääden selvästi alle kennelliiton suositusrajan (6,25 %). Odotamme punavalkoisia ja trikoloreja vattuvarpaita syntyväksi marras-joulukuun taitteessa. Jos olet kiinnostunut tästä kissamaisen itsepäisestä, mutta omistajaansa syvästi kiintyvästä viidakkokoirasta, niin otapa yhteyttä!

Paparazzi otti tämän kuvan Ässän ja Lilan kosiomenoista 😂 (c) Tua-Maria Mattila

ps. Lisää kuvia vanhemmista löytyy täältä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti