perjantai 7. joulukuuta 2012

Sohvi aka Suffeli aka Sohvilainen

Niinhän sitä sanotaan, että rakkaalla lapsella on monta nimeä ja ainakin meidän koiriemme kohdalla sanonta pitää kutinsa! Eilen tuli kuluneeksi kaksi vuotta siitä, kun haimme ihanan trikkityttömme kasvattajaltaan Tia Svanbergilta Vantaalta. Olimme käyneet katsomassa Neiti Näpsää, jona Sohvi tuolloin tunnettiin, kahdesti aiemmin ja olimme aivan haltioissamme saatuamme tietää, että saisimme neidin omaksemme. Sohvilaisen oli tosin alunperin tarkoitus muuttaa asumaan äitini seuraksi Saloon, mutta kohtalon puututtua peliin ikävimmällä mahdollisella tavalla Sohvi jäikin sitten meidän prinsessaksemme. Alla kuva Sohvista ottamassa rennosti :)

Sohvin mielestä Sputte on mitä parahin lämpöpatja ;)

Sohvin äiti Morgan tai kotoisammin Mokkula (C-Quest Jokuba Double Play) ja isä George (Sonbar's Tom Terrific For Ajibu) ovat molemmat väritykseltään trikkejä ja syntyneet ison lätäkön tuolla puolen Ameriikassa ja muuttaneet pentuina Suomeen. Sohvin pentuesisar Tamina (Behukai Egyptian Treasure) muutti pentuna Ruotsiin Shahrans-kenneliin ja synnytti niin ikään ensimmäisen pentueensa 9 päivää sitten. Onnittelut Thereselle ja Marialle neljästä punavalkoisesta tytöstä ja kahdesta trikkipojasta! Sohvin veljekset Kyösti, Simo ja Gösta asuvat Suomessa ja olemme tavanneet poikia tuon tuostakin näyttelyissä. Ja kauniita et komioita on koko pentue, vaikka hiukan jäävi olenkin heitä arvostelemaan. Näyttää muuten Sohvin tänä vuonna syntyneistä sisar- ja velipuolista tulevan aivan yhtä ihquja ainakin pentukuvien perusteella. Onnea vaan hurjasti Hannele Laaksolle Mokkulan toisesta pentueesta, jossa kaikki 7 lapsukaista ovat punavalkoisia!

Mutta sukuesittelyn jälkeen takaisin omaan ihanaiseen Sohviimme. Neiti on ollut tahtonainen ja erittäin perso ruualle jo pennusta asti. Muistan, kun olimme häntä toista kertaa katsomassa ja Tia toi penneleille sapuskaa, niin kukas se kiljuikaan kovimpaan ääneen, että "kaikki mulle heti"!!! Ja oman annoksensa syötyään Sohvi ei todellakaan tyytynyt olemaan pentuaitauksessa ja antamaan pentuesisaruksilleen ruokarauhaa, vaan päätti yrittää kiivetä aitauksen yli takaisin ruokakupille. Ihmeen nopsasti Sohvi kuitenkin oppi meillä kotona odottamaan vuoroaan ja jättämään poikien kupit rauhaan, kunnes nämä olivat lopettaneet ruokailunsa. Mutta edelleen neiti kerjää, minkä vaan kerkeää, ja jos jotain syötäväksi kelpaavaa tippuu lattialle tai lautanen unohtuu sopivasti "Sohvin korkeudelle" (=hyvin laaja käsite), niin oitis on mega-ahmattimme hotkaissut herkkupalat parempiin suihinsa.

Ei uskoisi näin hoikan tytön olevan suursyömärien sukua!

Elämä Sohvin kanssa on ollut tavattoman helppoa, vaikka neiti ensimmäisen elinvuotensa aikana olikin innokas dekoreeraamaan sohvaamme ja tyynyjämme uuteen uskoon. Suffelilla on aivan uskomattoman paljon elämäniloa, mikä juuri pentuna ja nuorna koirana purkautui välillä tihutöinä. Onneks aikuistumisen myötä on arvon trinsessamme tyytynyt sisustukseemme sellaisena kuin se on, eikä postiakaan ole enää tarvinnut avata meidän puolestamme. Neidillä on tapana tervehtiä meitä joka aamu pienen purinan ja isojen hännänheilutusten kera. Ja samanlaisen suosionosoituksen saamme tietty aina tullessamme kotiin ja välillä silloinkin, kun neidille juttelee pehmosia. Suffeli onkin harvinaisen hyväntuulinen ja iloinen koira; edes juoksuaikoina hän ei muutu apaattiseksi tai kärttyisäksi. Sohvin vahvapäisyys näkyy ensisijaisesti erinomaisena itseluottamuksena ja rohkeutena, eikä niinkään päkkipäisyyteenä, joskin jotkin asiat hän tekee basenjimaiseen tapaan juur niinkun tykkää. Meille se merkitsee vain pikanttia lisämaustetta neidin luonteessa, eikä ole tuottanut mitään ongelmia.

Sohvin luonteen erinomaisuutta kuvastaa myös se, ettei sellaista ihmistä ole vielä vastaantullut, jota Sohvi olisi kaihtanut. Tosin humalaisia ja elämää suurempaa ääntä pitäviä ihmisporukoita me kartamme muutenkin ihan meidän kaksijalkaisten toimesta, joten huonoilta ihmiskokemuksilta Sohvilainen on onneksi kokonaan säästynyt. Meille tulevat vieraat hän ottaa aina ilolla vastaan ja heittäytyy pikimiten viereen rapsutettavaksi. Myös muita koiria kohtaan Sohvi on hyvin suvaitsevainen, mutta jokaista vastaan tulevaa karvaturria pitäisi päästä haistamaan - vain namin voimalla onnistuu muiden koiruuksien ohittaminen ilman hihnassa tempomista. Sohvin sosiaaliset taidot ovat osoittautuneet olevan parhaimmasta päästä, kun neidin edesottamuksia ja käyttäytymistä on saanut seurata niin oman lauman kesken kuin koirapäiväkodissa ja koirapuistossakin. Tosin kovin pienien ja arkojen koirien kanssa emme mene koirapuistoon samaan aikaan, koska vinkuen ja piipittäen karkuun juokseva lajitoveri voi laukaista Sohvissa ajovietin. Alla kuva viime kesältä, kun Ronja oli meillä kylässä ja läksimme koko poppoon kanssa päiväksi rannalle.

Sohvi, Jalo ja Ronja pitämässä hauskaa.

Sohvi pääsi harjoittelemaan äitinä olemista jo viime tammi-helmikuussa kun ulkomailta tuomani pennut Jasper ja Ronja asuivat meillä melkein kuukauden ajan. Sohvi otti pennut hellään huomaansa kuin ne olisivat olleet omia mm. nukkumalla niiden kanssa, kertomalla Jalolle miten pentujen kanssa saa leikkiä ja siivoamalla pentujen pissat pois. Sohvin hyvät emonvaistot olivatkin yksi syy, miksi uskalsin teetättää hällä ensimmäiset pennut jo 2-vuoden iässä. Alla kuva Sohvista ja "adoptio-pennuista".

Ronja, Sohvi ja Jasper päikkäreillä 28.1.2012

Sohvi on paitsi unelma-perheenjäsen, niin myös hyvin menestynyt näyttelykoira. Tähän mennessä Suffeli on kisannut aikuisluokissa yhdeksän kertaa ja saanut jokaiselta tuomarilta ERInomaisen laatuarvostelun. Kuudessa kisassa neiti on tuomarin mielestä ollut sertifikaatin arvoinen ja onhan noita sertejäkin jo tullut kolme kappaletta. Alla kuva Sohvista rotunsa parhaana edustajana.

Kemiönsaaren ryhmänäyttelyssä tuomari Leila Kärkäs valitsi Sohvin rotunsa parhaaksi edustajaksi. Kiitokset kuvasta menevät Katja Lappaiselle, joka kuvassa esittää komeaa Robbe-poikaa!

Sohvi on testattu kilpirauhasen toiminnan osalta terveeksi ja fanconi-testin mukaan ensimmäisen pentueemme mamseli on terve kantaja. Silmäpeilauksessa Sohvin molemmista silmistä löytyi vähäisiä PPM-rihmoja, mutta merkkejä muista silmäsairauksista ei löytynyt. Sohvi on ollut erinomaisen terve, eikä ole kärsinyt toistuvista ripuleista, epämääräisistä rapsutuksista tai mistään muistakaan allergiaan tai muihin immuunisairauksiin viittavista oireista.

Että tämmöinen tapaus tämä meidän Sohvilaisemme on näin "pähkinänkuoressa". Jos kiinnostuit neidistämme ja haluaisit tulla häntä tapaamaan, niin otellos yhteyttä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti